Om oss i flocken

måndag 29 oktober 2012

Helgen med stort H

Ja hörni.. Vart tusan ska jag börja? 

Dag 1s spårmarker!

Ninjas spårstart!

Belöning för gott koppelhållande!

Morgonprommis!

Asfaltsspåraren!

<3

I fredags åkte jag med världens bästa mamma ner till Enköping! Innan de promenerade vi med alla hundar och åt god lunch med my big boss och mammas bästa vän - Lena! ;) När hundarna var promenerade och våra magar mätta så rullde vi söder ut! Kom fram till Enköping och gick en sväng med hundarna innan första teoripasset! Otroligt taggad! Vi var ett härligt gäng på 8 (7 som gick med hund bland annat två väktare, en IPO-FH-spårare, morsan med elitspårhund och två IPOekipage (varav en också polishundförare).. ja också jag och Agnes då ;)

Första teoripasset var jag bara så galet inspirerande och ja.. Man kände väll sig som den största amatören i världshistorien när Affe, instruktören, berättade om hans spårerfarenhet.. "Hej Tina heter jag, jag har lagt grässpår och det svåraste mina hundar någonsin vart med om i spåret är.. EN VINKEL!" vs. "Hej jag heter Affe, har spårat kilometer långa spår genom gågator och köpcentrum, flera hundara meter asfaltsspår och grusspår, spårat milslånga spår med x antal terrängskiften, gått spår med flera dygns liggtid (som också var "några kilometer") OSV OSV OSV. Fick veta vad vi skulle göra resten av helgen och upplägg och lite annat skoj! Sen bliv det natti natti för att ha så mycket energi som möjligt dag två!

Morgonen kom, var otroligt taggad men hade inte så stora förhoppning för vår SPÅRNING för dagen eftersom Agnes inte ens är 7 månader och innan kursen bara hade gått 3 spår på gräs (30-50m).


  • Hur läggar men grusspår till en nybörjar hund? Vi började med att lägga spår på mallan 40-60m så dom hinner komma igång men ändå snabbt får belöning/bekräftelse på att dom gör rätt! När vi gick ut så gick vi och "snurrade" fötterna för att skaka mer vittring i gruset! Vi gick spåren nästan direkt efter vi lagt ut dom. La spåret, hämta hunden, gick spåret! 


Vi började med att alla fick gå ett 40m långt grusspår så man skulle se vart alla låg i spårningen. Agnes spenderade de första 5 minutrarna på att hoppa på mig, träna kontakt, undra va-fan vi höll på med, försökte hälsa på alla andra osv. MEN efter ett tag så upptäckte hon spåret och spårade jättefint! Lite osäker på uppgiften men ändå jättebra! Godis i slutet och en liggtid på max 5 minuter (+ dom 5 vi väntade på att hon skulle börja spåra, haha).
Spår två, tre, fyra och fem var 40-60m långa och spårades efter varann med 3-4 minuters mellanrum med en liggtid på 2-3minuter! Det var kanonbra att gå flera korta spår efter varann så man kunde rätta till sina egna fel och direkt kunde ta itu med problem! Skitbra jobb av mitt lilla skägg!
Senare på eftermiddagen la vi spår sex, sju, åtta och nio på precis samma sätt, dock lite länge (ca 70m). NU hade hon verkligen greppat detta och spårade alla spår klockrent! Sista spåret hade ett föremål i slutet och även de tog hon fint - Belöning vid intresse :)

  • Vad använder man bäst som föremål till grusspår (eller asfaltspår)? Fick en mindre chock när jag såg föremålslådan.. Herregud så små föremål vissa var! De största var 3x5cm och det fanns alla möjliga meterial, MEN huvudsaken är att det inte syns när det ligger på gruset/asfalten! Och jag kan säga i efterhand att mina hundar inte hade några som helst problem fast den ena alltid haft mycket större föremål och den andra inte några föremål alls! 
Ninja fick också testa på två grusspår och gjorde att både jag och mamma tappade hakan! Helt klockrena spår! Med miniföremål i slutet som hon också markerade fint! LYCKA. Under dagen hade vi även teori och fick se filmer på asfaltsspår och "city-spår" (spår i citymiljö bland folk). Vi fick även se filmer om ID-spårning med blodhund och huuur mycket teori som helst! Otroligt intressant! Somnade som en STEN när jag kom hem, Agnes och Ninja lika så! Mest Agnes som för första gången i sitt liv snarkade, dååå är man trött ;) 

Då var det sista dagen - Började dagen med lite exprement! Mamma och en annan tjej testade att gå spår efter cyklist! (Affe gick de första 50 metrarna med cykeln under armen och sen cyklade han de resterande 100m, la ett litet föremål under sträckan, och la cyklen i slutet som FÖREMÅL för hunden att markera! Båda hundarna gjorde de kanonfint! Helt galet vad intressant att se hur dom reagerade när dom kom in på cykelspåret och hur stor vikt de lilla föremålet hade för att bekräfta hundarna om att "Jo, du gör rätt". Efter de föremålet så spårade båda hundar på mycket bättre! 


Exprement nummer två var att två personer gick ut ett spår, den som gick först la ett peronligt föremål (ett föremål som luktade JÄTTEMYCKET av just den personen (stumpa och armband). Och sen så vid samma punk gick dom åt varsitt håll! Går hunden efter de spår som föremålsläggaren gick ut eller de andra? I båda fallen så spelade det ingen roll att en av spårläggarna lagt sitt föremål. Båda hundarna gick åt "icke-föremålsläggarens håll). Väldigt intressant att testa såna här grejer! Sjukt intressant!

NEXT- Asfaltsspår! (Vi la dom spåren precis som vi la grusspåren) Var ännu mer "skeptisk" mot detta (vafan var jag de för, kass inställning!).. Asfaltsspår är svårt och mina hundar har grymt liten erfarenhet! Men än en gång så sa dom "IN YOUR FACE MATTE" för jäklar vilken uppvisning dom bjöd på! Agnes första spår liknade de första på grus, hon förstod inte att vi skulle spåra! MEN efter lite coaching från Affe så började hon spåra och gjorde de riktigt snyggt! La sen tre spår till, de längsta 70-80m - HET OCH HÅLLET KLOCKRENT, inte en enda kontroll! Trodde Affe filmade men icke, så bjuder på en film från spår nummer två på asfalt istället!Affe gav mig och Ninja en utmaning - Tre terrängskiften - gräs, grus och tillsist första presentationen av ASFALT och med ett pyttelitet föremål, en tunn elkabel som var 5cm lång. Hon spårade så sjukt bra.. Hade jag grinat bland folk så hade jag gjort de. Ärligt. Hon kunde inte bry sig minde om underlagsskiftet! Spårade som en gud! 

Otroligt lycklig och helt mållös av tjejernas arbete i helgen åkte vi tillbaka till kurslokalen.. Jag kan fortfarande inte beskriva hur otroligt imponerad och stolt över mina små tjejer! Ah.. De kommer kanske ;) 

Rikard mötte upp mig i Enköping och vi började vår resa hem till Sundsvall igen! (Efter en lååååååååång kram och massa pussar!) Väl hemma så blev det kvällfika och present-uppackning för mig - Gullkillen min! Helt plötsligt blev han tok nervös och generad och började prata konstigt om att vi varit tillsammans ett tag nu och att vi har det så bra osv.. Magen vred sig lite för först förstod jag inte! Han var supernervös och mumlade massor men tillslut kom det fram.. Jag sa JA och vi var förlovade! Jag och VÄRLDENS BÄSTA KILLE! Hela kvällen blev en ända lång kram och en enda lång puss, siamesiska tvillingar typ! Alla hundar sovandes i soffan och vi lika så typ! <3 Världens lyckligaste <3 

SÅ, detta var en väldigt lätt sammanfattning av den bästa helgen i mitt liv :) 

ps. Agnes har skrubbsår på överläppen och hakan ds. 
/Tinan

2 kommentarer:

  1. gud vad mysigt, stort grattis till dig! :) härligt!
    å låter som en rolig spårhelg!

    www.laekenois.wordpress.com

    SvaraRadera