Om oss i flocken

fredag 5 oktober 2012

Att välja team

Snart flyttar lilla Moggie hem till matte Lotta och det är bara att hålla tummarna för att valpar vill bli till och att allt går fint. Något som känns konstigt är att.. Känner redan nu att, snart har jag "bara två" hundar.. Känns lite.. På nå vis! Ninja och jag ska till eliten och i vår blir det elit-debut och Agnes har väll mer energi än alla andra hundarna tillsammans MEN.. Ja.. Tre hundar var perfect.. Ni må tycka att jag är galen eller knäpp men så är det (och fyra kommer det ALDRIG att bli). This is me och så är det! SÅ nu startar spaningarna..

Som ni vet så jag har varit helt inne på en Rex/Moggie-valp, schäfer alltså.. Men jag har börjar fundera.. Jag vill hålla på med ALLT.. Jag är den typen som ni säkert märkt om ni tidigare läst min blogg.. Men jag vet att köper jag en valp från den kullen så kommer jag inrikta mig helt på IPO.. Och jag vet hur mycket tid IPOt tar och om jag ska inrikta mig på IPO helt med en hund och lydnad och agility med de två andra så ja.. Nja.. jag vet inte hur jag ska göra riktigt.. Sen kan jag ju säga att jag är uppväxt med schäfer och har sen jag började träna och tävla sagt att jag inte vill ha en schäfer.. Det är en sån där ras som jag älskar och ser mycket fint i.. Men det ÄR inte min typ av hund (tror jag). Det finns en hund jag tokälskar och det är Rex. Han är perfekt, en Rex på 20 kg hade varit wonderful.. Moggie är också en underbar hund, verkligen och hon är liten, kompakt och kvick som attan! Men nått i mig tror att jag mest vill ha en valp från kullen för att jag varit så nära och tränat båda hundarna och för att vi väntat sååå länge på detta.. MEN jag vet att Rex bor kvar, och minst en Rexvalp kommer förmodligen bo i samma stad som oss och träna i vår träningsgrupp så, jag kommer ha rätt mycket koll ändå! OCH jag kommer försöka hålla kontakt med de valpköpare som vill det, även om det inte är jag som är uppfödare.

Min dröm sen jag var sen jag fick min första hundbok att ha en border collie. Jag vill fortfarande ha en. Jag VET att jag kommer ha en.. någon gång! Nu har jag jättebra kontakt med en uppfödare som fått en drömhund! En border collie helt i min smak som bara är.. för bra för att vara sann typ! Ett MH som liknar mallarnas och schäfrarnas, mycket stor kamp, inga rädslor, kvarstående rädslor och bra avreaktion och bara sjukt häftig. Men samtidigt vet jag inte om jag är riktigt redo för en BC än.. Jag känner att jag vill ha mer erfarenhet om rasen och mer klar framtid. Helst vill jag ju valla med min border collie men den tiden finns inte nu.. och inte den ekonomin häller när man vill göra ALLT. Kan man ingenting blir det mycket kurs och vallhundkurser är rätt dyrt (i jämförelse med att göra det man "kan"). Tiken jag pratar om är väldigt ung och kommer garanterat ha fler kullar om den första blir fin så isf får jag vänta några år!

Också det som de flesta påpekar.. Varför inte en kelpie till? Ja, ärligt? Varför inte en kelpie till.. En ras jag helt förälskat mig i och trivs otroligt bra med! Jag kan träna allt. Allt allt allt.. Till och med köra lite skydd! Att starta IPO1 med en kelpie är definitivt inte omöjligt och BSL får ju alla med GK BH-prov tävla! OCH det är kalasbra hundar till lydnad och agility.. och spår.. och sök.. och rapport.. och drag.. OSV.

Jag håller ju som sagt på med allt.. MEST lydnad men agility, spår och sök är mycket spännande det också och jag har ju fallit lite jättemycket för IPOt.. Och det skulle kännas häftigare att köra IPO1 med en kelpie än IPO3 med en schäfer.. Lite olika saker men ja ;) .. Bara för att jag sa de skulle det kännas sjukt häftigt att köra upp en schäfer i IPO3.. GAH. Önskar jag var som Rikard - EN ras (schäfer) och EN sport (IPO). Fan va lätt.. Känner att jag slits åt olika håll och uppfödare har sina uppfattningar som inte alls stämmer överrens med min uppfattning eller andra uppfödares och det känns lite förvirrat.. Att kelpies inte skulle ha mycket kamp naturligt - Träffade Mimmis lilla kelpievalp idag, 11 veckor gammal.. Mitt under promenaden hoppar hon och far och helt plötsligt så har hon bitit sig fast i mitt ben och kampar som en tok i mina byxor (fullt fint bett om man får säga så). Hmm.. Noll retning bara "Va ska jag göra? ÄH, jag biter här". Att kelpies inte skulle kunna vara högtempererade.. Beror ju helt på vad man anser är högtempererad. För mig är det det jag kalla mycket hund - Mycket gas, självförtroende, stabil och hög intensitet.. Snurrigt.. Eller?

Alla har vi vår självklara ras/raser som man tycker "kan allt" (om man är av samma typ som mig som gillar många olika sporter).. Det finns minst en ras för alla! Men frågan är om man ska pröva något nytt eller gå på det "säkra kortet".. ;)

Kvällen kommer spenderas på HundData och tillveckan blir det ett samtal till min supercoach (Jenniefer på Canovills kennel) Nej, nu ska jag göra något väldigt gott att äta - Pepparbiff med rödvinsås och massa grillade grönsker som tomat, lök, potatis och morötter! Måste rensa huvudet! Rikard har åkt till Strömsholm med Martin och alla schäfrarna och tjejerna ligger och tuggar på ben! Mysigt!

/Tinan


6 kommentarer:

 1. Jadu... det är en djungel av hundraser. Ena stunden kan allt kännas så rätt, andra sekunden tvärtom. Jag velade fram och tillbaka i TVÅ ÅR innan jag slutligen fick hem min border collie. Men ack så bra det blev i slutet. :)

  SvaraRadera
 2. Det blir ju nästan alltid bra, faktiskt! Border Collie är underbara men den jungeln är nog den svåraste! ;)

  SvaraRadera
 3. Äh skaffa HH så är problemet löst :-P
  skänt å sido.
  Cefus har jag sett mycket BRA!!!! Hundar ifrån.
  Men annars är ju randigt snyggt om inte annat ;-)
  / Kharro & Aagje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha du ra ;)
   Cefeus har fin fina hundar I KNOW :D hihi! Norrlandshundar ;)

   Radera
 4. Intressant då jag tänkt i samma banor som du men för mig blir det en bc till för vallningen och agility är mina sporter men jag vill även köra lite bruks och bevakning och bcn är ju med på allt!:)
  Vilken bc tik är de du skriver om? Jenniefers Trojja kanske? :)

  SvaraRadera
 5. Åh va kul! Haha you got me ;) Troja I love!

  SvaraRadera