Om oss i flocken

onsdag 17 oktober 2012

Första eller sista?

Igår träffade jag Elin på klubben när vi tränade med Jenny! Jag och Jenny hade diskuterat en händelse om en tävling under året som jag retar mig lite på.. En tjej tävlar lydnadsklass 1 och får jättefina betyg och högt över gränsen för förstapris. Hon kliver av plan och och går ut på parkeringen och belönar. Domaren kommer upp och frågar vad hon håller på med. "Va?" svarar hon. "Ja, du får ju inte belöna här så jag som domare kan se? Jag hade kunnat diska dig för de där..". På något sätt så försvinner en bit av den otroliga glädjen efter att ha presterat på topp med sin fina hund när man får en sån kommentar på ett sådant sätt.. Det finns sätt och det finns sätt att underrätta deltagare om regler och bestämmelser och i de här läget känner jag att såhär gör man inte.
Det här diskuterade jag och Elin under en stund på plan.. Som domare i lyndadsklass ett så har du ett val - Ska ge ekipaget en chans att vilja tävla igen eller ska du se till att dom inte vågar visa sig på en (eller iaf den) klubben igen. Jag vill inte att man ska ge någon smör-poäng men attityden! För många i lydnadsklass 1 är det nog att ha en riktig domare och tävlingsledare på plan (och ibland även massa publik). Så varför lägga på lite trisst attityd? Och varför döma som om det vora mästerskap.. Följ reglerna JA men ibland undrar man vad fasen folk förväntar sig av en lydnadsklass 1-(!!!)hund. Vad är syftet med lydnadsklass 1? Är det en lydnadsklass elit med lättare moment eller är det en passage till högre klasser OCH som appellen - En koll på att hunden snappat upp vad det är vi ska göra?
Tjejen med dom höga betygen som jag berättade om i början är en erfaren hundtränare och har tillräckligt med skinn på näsan för att ta det med en nypa salt och fortsätta glädjas åt sina toppen poäng! Men jag kan bara se till mig själv.. Jag vet att jag hade tagit det hårt.. Kritik på det sättet är inte alls speciellt kul! Och som sagt, det finns olika sätt att bemöta "problemet". Och TÄNK om man tillråga på de trista bemötandet hade en dålig dag och tävlingen inte alls gick speciellt bra i sig.. Muntert de hade blivit..
Har själv vart med om en tävling då domaren efter tävlingen, då alla satt och fikade överöste mig med fel jag hade gjort och nästan blev irriterad under tiden han pratade.. Som en blötfläck åkte jag hem den tävlingen kan jag ju säga. Så sjukt onödigt och tråkigt.. Och, självklart ska man få tips och få veta om man gjort något fel tävlingsmässigt men SOM SAGT, HUR man gör detta väljer man själv! Vill jag till toppen så kommer jag lyssna oavsett om du är arg och irriterad eller glad!

Förövrigt har jag aldrig hört om detta? Någon som er som har? Kan ju isf vara bra at veta! ALLTSÅ, det ska inte vara tillåtet att belöna hunden, efter ni är klar på tävlingsplanen, så att domaren ser! ALLTSÅ inte PÅ planen utan det spelar ingen roll om ni gått av planen, man får inte belöna så domaren ser! Någon som hört något?
Själv har jag x-antal gånger varit med om hundar som efter sista moment fått gått på externbelöning precis utanför planen.. Och ingen har någonsin sagt något!

Under denna säsong har vi haft väldigt många anmälda till lydnadstävlingar överlag men framförallt lydnadsklass 1 och jag tycker helt ärligt att det är så jävla kul att folk börjar se charmen i denna petiga, koncentrationskrävande och fortfarande rätt strikta sport! Jag tycker att det är det som är charmen men tidigare har det skrämt många! NU är många tillbaka och nya ansikten vågar sig ut på tävling! Superkul! Jag hoppas VERKLIGEN att vi tar vara på dessa tappra tränande och tävlande, för man är ju typ tapprast när man står på lydnadsklass 1 tävlingsplan, right? SÅ, alla domare med trisst attityd.. Lämna uppgiften till någon som tycker det är roligt och ät lyckopiller och pepparkakor!

Tänkte också ge en ros till de domare som alltid går in med fin attityd på planerna - Håkan Olsson och Ann Nygård! Dom berättar både ris och ros men berättar alltid vad som var BRA också! Har aldrig känt mig så peppad efter en tävling som min första tävling för Ann Nygård! Hon peppade och berättade vad hon tyckte efteråt och det kändes sjukt bra (även fast allt på tävlingslpan inte gick JÄTTEBRA). Heja dom! Och jag skickar lite lyckopiller och pepparkakor till ALLA domare för säkerhetsskull! TÄVLINGSLYDNAD ÄR KUUUUL!
/Tinan


6 kommentarer:

 1. All heder åt de där domarna som vet hur man levererar både ris och ros på ett sånt sätt att man som förare har nytta av det!

  SvaraRadera
 2. Det som troligen är fallet, är att hon haft belöningen med sig in på plan (så fattar jag det iaf) och då spelar det ingen roll var man belönar, man kan bli diskad. Domarens avsikt var nog snarare sedd som ett råd inför framtida tävlingar

  SvaraRadera
 3. Så kan de säkert vara, fast DE framgick ju inte.. Eftersom de enda han sa var att hon inte fik belöna så att han såg de. Han sa inget om att hon haft den på sig för det vet jag inte ens om hade.. Och var de så han menade tycker jag att han skulle ha sagt de :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske inte alltid man är så tydlig som man tror, eller så tror man att man är tydligare än vad men är ;)

   Radera
  2. Mycket möjligt! Din tanke låter ju iaf mest rimlig! ;)

   Radera