Om oss i flocken

söndag 16 september 2012

Utveckling när det är som bäst


.LÖRDAG.
Kliver upp klockan 6 för att hinna packa in alla hundar i bilen, äta frukost OCH väcka Rikard. Känner mig inte vidare nervös och det känns.. Bra! Jätteglad över att Rikard följer med.. men när vi kommer fram till klubben och har stannat bilen frågar människan.. "Jaha.. Men.. Vad är det egentligen du ska göra..?" Vilken support man har :D 2 sekunder senare kom han på att det var SPÅR - Tur för honom! ;) Började med att åka ut till spåren - Drog startnummer 3! Markerna var en IPO-nörds högsta dröm så spåret gick strålande - 10, 10 av domarna och massa köttbullar och pussar från matte! Fina markeringar på alla apporter och i spårkärnan hela spåret! 
Budföringen up next och Ninja springer ut jättefint men förstår av någon anledning inte riktigt att hon får springa iväg när hjälpföraren kommenderar! Hon hoppar till och ställer sig i eye-position och "eyear mig", på kommando två kommer hon som en avlöning - 9, 9. 
Lydnaden var inte vår bästa! Vi har inte tränar linförighet på länge så hon trodde vi var på promenad eftersom kopplet var på! I framförgåendet så drog hon lite väl mycket, något som jag själv inte ser som någon negativt (eftersom det betyder att hon har kul och är gasad). 
OCH efter att kopplet tagits av så gick allt mycket bättre! 
Slutresultatet blev 291,5p (för er som inte är bruksmänniskor så är 320p max), uppflytt och klassvinst!

Ninjas protokoll från Appellen i Matfors.
291,5p, klassvinst och uppflytt!

.SÖNDAG.
Klev upp 05.00 och väckte mamma! Åt frulle och packade in tjejligan i bilen och drog iväg! Peppande musik i lurarna hela vägen till Härnösand och 06:40 var vi framme! 
Vi började med lydnaden - Vilket vi var grymt glad över! Moggie gjorde ett bra lydnadsprogram, lite seg i starten men hon jobbade upp sig rikitgt bra. La sig på sättandet och var lite slarvig i ingångarna och haterna. Vi slutade i alla fall på 85p och jag var GRYMT nöjd. 
(För er som inte pysslar med IPO tävlar man i tre grenar - Lydnad, spår och skydd, och man kan få max 100p i varje gren). 
Vidare mot spåren och jag fick spår nummer 2. Fina marker, sol och vind! Moggie slarvade ordentligt i vinklarna och det var det som kostade mest i övrigt helt okej - 85p även i spåret!
Sist blev det skydd efter en välbehövlig lunch. Vi är mitt inne i en utvecklingsfas i träningen så skyddet var ett lotteri. OCH det visade sig tydligt att hon är snurrig från träningen. Lite väl mycket grisande i ärmen, tjuvnyp och sega släppanden.. But I can't blame anyone - Utvecklingsfaser behövs och vi kan inte styra över dom riktigt! MEN 74p och godkänd! 
SÅ, vi slutade på 244p, vann klassen och blev uppflyttade! 

Transport till modprovet.
Trängning efter modprovet
Bevakning i skärm
Bevakning på plan efter modprov.
Bevakning efter flyckten.

Modprovet

.SAMMANFATTNING.
SÅ.. Hur känns det när två stora mål nu är uppnådda? Ja.. Om jag säger såhär.. Ninja har aldrig varit en spårhund och för fem månadersen så spårade hon inte alls.. Var "rädd" för linan, selen och tyckte spår var läskigt! Men eftersom jag var spår-frälst så skulle vi andra på attityden så var det bara! Ninja har aldrig varit en spårhund - utan en SÖKhund. Så att vinda har varit hennes grej och hon har inte riktigt förstått spåret och därav en hel del konflikter. MEN men hjälp av en duktig pojkvän och en beteenderevolution av matte så har vi vänt det hela till något superkul! Nu är det NINJA som ylar när vi kommer till spårmarkerna och när man plockar ut någon annan en henne och går iväg med spårlinan! Så, 5 månader som spårhund och 10, 10 på spåret. Känns rätt otroligt. 
Och Moggie.. Vad ska man säga.. I juni gjorde vi en IPO1 med 89 51 62, idag 85 85 74. Säger en hel del. Jag hämtade Moggie för 1 år sedan. Jag hade aldrig hållt på med IPO eller skydd eller den typen av drift någonsin. Moggie var grön på allt och kunde inte speciellt mycket och hade mycket hjälper i alla moment. OCH hon kunde framförallt inte hålla ihop mer än ett moment. Och någon apportering hade hon INTE, hon hatade apporten. (Bara apporteringen är 45 av de 100 möjliga poängen i IPO1). 
Jag är otroligt stolt över både min och Moggans utveckling. Det är stort för mig att träna en hund som inte alls är en speciellt lätt hund i tre grenar som är helt nya för mig. Visst, lydnad är lydnad men IPOt ÄR annorlund oavsett + att jag aldrig har tränat den här typen av hund. Som sagt otroligt kul att se hundens utvecklig men också en stor lättnad att kunna lämna tillbaka henne med målet uppnått - GK IPO1. 

Jag har under ett år..
Tävlat med Ninja och fått LP2, 1a pris i LKL3 och därmed uppflytt till LKL Elit. 
Gjort Ninja startklar i agilityn och tävlat med ett nollat lopp hittills. 
Blivit uppflyttad till Lägre spår med Ninja och ett gäng kanonfina poäng och fullpott på spåret. 
Tränat upp och tävlat med godkänt resultat och uppflytt i en sport jag aldrig tidigare tränat. 
Tränat upp Moggie i drag, 2,5km i bra tempo med fullt fokus.
Tränat upp Ninja i draget och har fysik och ork att gå i spann med en dubbelt så hög malle. 
Tränat upp Ninja i draget att kunna springa i ful galopp 1mil (i en av Sveriges mest kupperade skidspår) ensam.
Tränat Cajsa i draget, fram att ha kontroller vi varje stilbyte på skidorna (varje kurva, backe, korsning) till att vinna klubbmästerskapet med 3 minuter och inte ha en enda kontroll på hela loppet.
Ökat Ninja självförtronde och kamp med skyddet, har fått en helt ny hund som dessutom går att belöna med kamp, gick inte innan. 

Känner mig mållös. Mina hundar är fantastiska och jag har utvecklats otroligt.

Jag är långt ifrån ensam i detta och jag vill tacka alla mina träningskompisar - Från så väl Sundsvall, Timrå, Matfors, Sollefteå och övriga Sverige (via bloggar, mail, sms och annat). 
NI ger mig kraft, vilja och inspiration att fortsätta och vilja komma vidare! Vad mer kan jag säga? Jo, jag sitter nu och storgråter framför datorn av ren lycka! Hundsport är det bästa som finns och jag ÄLSKAR detta och jag ÄLSKAR mina hundar. 


Prinsessorna.
Alla sena kvällar är så värda när man får
uppleva helger som denna.
Nu laddar vi om batterierna och tar en vilovecka - På lördag åker vi nämligen till Nordmaling och tävlar årets sista agilitytävling, två dagar, fem lopp! Wish us luck :) 

/Tinan

6 kommentarer: