Om oss i flocken

fredag 2 december 2011

Draghundsport och stress!

Många jag träffar som inte håller på med drag tycker att sporten borde påverka hunden negativt och att det uttrar sig i band annat stress. Att att springa det snabbaste man kan i flera kilometer borde vara otroligt stressande för hunden, och ännu mer om dom är flera.
Självklart kan sporten framkalla stress! För vissa hundar är den en kamp och för vissa en jakt (finns säkert fler alternativ), och därför blir förväntan otroligt hög för många hundar. Jag tycker att ansvaret ligger i varje ägares/förares händer. Din hund, ditt ansvar att känna av din hund.

ForshagaAkademins Skolmästerskap i DRAG våren 2011

  
Mot mål!

Ninja är en hund som i ensam start är OTROLIGT fokuserad och intensiv. Startar jag i grupp så blir hon högljud och ännu mer gasad.. men jag känner ändå inte att hon blir stressad. Förhöjd förväntar och precis samma vilja som innan vi startar ett agilitylopp, startar ett sök eller en rapportsträcka. Exakt samma energi.

Det är många som inte förstår att för hunden är draget en uppgift. Det är alltså nästan lika jobbigt för huvudet som rent fysiskt. Därför är drag även en bra hjälp för lite osäkra hundar - En självständig uppgift som kräver både kraft och en ordentligt med vilja.

Ninja som faktiskt är min första helt egna draghund klarade till en början inte ens av att gå runt i selen.. Hon stod bara helt still och såg ut som att jag hade kastat en hink skit över henne. När vi började skyddsträningen fick hon ha selen på för att vänja sig vid att lägga tyngd i den. När vi sedan kopplade fast linan kom nästa hink med skit. Så fort linan lät så frös hon och stod blixt stilla.. När vi kommit över det fick hon börja dra tyngder + att bara gå med sele och lina. Vi jobbade alltid mot en belöning, på olika avstånd - Näring i vårt fall. Småningom om så blev tyngderna tyngre och jag börja de jogga. Fortfarande behövde hon min hjälp. Om jag kopplade en fylld petflaska bakom henne, lämnade henne och kallade in så gick hon tills det tog emot och sen hoppade hon bara rakt upp - hon trodde inte att det var möjligt att dra den framåt, hon kunde inte det. Efter detta så började vi springa i grupp med draggruppen och fokus blev på så mycket annat att hon glömde bort några av sina rädslor.
(Ska även tillägga att Ninja var jätterädd för skidor och stavar)

Efter några dragträning med peppning från de andra taggade hundarna så hade jag en hund som la all tyngd i selen och höll linan sträckt! När sen väl vintern kom var all skidrädsla bortblåst! Man kan säga att vintersäsongen är mer självbelönande för hundarna eftersom att dom verkligen känner att dom "kommer någonstans" - till skillnad från på barmarken då de mindre hundarna bara kommer framåt om matte/husse rör sig framåt. Detta gjorde ju att självförtroendet hos min lilla kelpie bara höjdes ännu mer!

Johannas Mitzi
Ett annat exempel är Mizti i draggruppen en blandis münsterländer/bc som både var osäker på folk och hundar. Hon var en elak så men ville inte ha kontakt. Dra ville hon till en början inte heller. Men under våra dragträningar så blev fokus så stort på allt annat - alla tränade sinna hundar och höll på med sin träning att Mitzi kunde ta för sig lite utan att bli tokobserverad. Mitzi fick även gå i dubbellina med Ninja. Vi visste inte alls hur det skulle gå då Mitzi som sagt inte alls gillar andra hundar, men eftersom att Ninja BARA fokuserar på uppgiften så gick det bra. Mitzi fick hjälp att hitta rytm och förså uppgiften då hon hade en polare som gjorde halva jobbet åt henne. Efter ett halvår i draggruppen var Mitzi en helt ny hund. Hund- och människoproblemen var som bortblåsta och Johanna, som matte heter, hade en helt ny träningskompis. Mitzi skällde i starterna, viftade på svansen och gav järnet! Det är nästan så tårarna kommer när jag skriver för att se detta var något helt fantastiskt.

Mitzi i vintras - Ingen hare, Ingen i linan bredvid!

Johanna, Pila och Mitzi på skolmästerskapet i våras!
 Drag kan vara så himla mycket mer än bara motion och konditionsträning. Det är upp till var och en att se vad som passar just sin hund och sitt ekipage. Att drag skulle vara stressande är inget jag har erfarenhet. Förstår att oron finns och att det skulle kunna bli så, men det är upp till oss att lägga upp träning och förväntan på ett bra sätt. Jag har bara erfarenhet av att träna hundar som i grund och botten inte alls är avlade för drag och då blir upplägget väldigt annorlunda och det är extra viktigt att tänka till. För en hund som drag kommer naturligt behöver man inte jobba lika mycket med förväntan och det blir inte lika mycket "sho och shim" runt rätt beteende och därför en naturligt lugnare upplevelse. Tänk igenom hur din hund är och vad ditt mål är innan du börjar träna. (Min uppfattning)

En vanlig skada som kommer med draget är "överträning", att när hunden väl förstår drag så kör man på som en dåre för att det är så himla kul - utan att tänka på hunden muskler som aldrig jobbat på det här sättet. Ta det lugnt och bygg upp muskler och träning successivt. Drag är otroligt roligt och jag hoppas att dom som inte testat GÖR det ;) Snart är det vinter och det finns inget bättre än att frysa om fingrar och tår, få tårar i ögonen av snöflingor som krockar med ansiktet och känna den grymma kraften i hela kroppen av vovven som drar en <3

Dela energi
/Tinan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar