Om oss i flocken

torsdag 29 januari 2015

29 januari

Har ju lagt en del tid på störningsträning och koncentration Kakan. Låter henne sitta i fotposition och kommenderar "fot" från och med de är det huvudet upp och fokus på mig som gäller. Idag var vi för första gången i hallen och tränad detta. Alexandra fick agera störning tillsammans med och utan Hurra. Gick jättebra. Det är ju verkligen göra de svårt för henne med en stor hall och EN markant störning. Ljud, föremål och individ. Nu under löpet är hon väldigt pipig vilket hon annars inte alls är, så lite ljud kom i vissa lägen men jag fokuserade på uppgiften men styrde upp när jag kände att de behövdes. Korrigerar verbalt och ibland med ett kort koppel bara för att hjälpa henne bryta fokus på fel saker. Belönar verbalt och med godis. Så jäkla härligt när man ser hur hon själv sorterar! Nått händer, hon tittar eller VILL titta dit men kommer på sig själv och hittar tillbaka till fokus. Grymt kul att se! Framsteg framsteg! Efter att ha gjort denna övning under två kortare pass går allt annat så sjukt mycket enklare. Hon är i rätt fack, har rätt attityd och fokuserad på rätt saker! Mycket mycket nöjd.

Vi tränade även lite följsamhet. Hon har till skillnad från (vad jag förstår) många andra LÄTTARE att hålla fokus och position i långsamt tempo. Ökar jag takten faller hon lätt ur.. Så! Långsamt tempo och korta transporter. Känner mig riktigt nöjd. Svansen upp är alltid bra betyg! 

Introducerade ny target - En där hon ska stanna och STÅ upp. Hon har haft väldigt lätt att lägga sig på föremål (då vi lärt in föremålsmarkering för spåret). Så vi la om belöningen lite och det gick bättre än jag hade vågat tro! Men som sagt, är hunden i rätt sinnesstämning så går allt så mycket enklare! Toppenträning! 

I början på Mars ska vi åka ner till Sundsvall och träna lydnad en hel helg med mamma och hennes gäng. Ska bli JÄTTEKUL! Förhoppningen är att kunna åka ner dit en gång i månaden fram tills IPO-lägret i slutet på juli. Och som det ser ut nu blir det IPO-läger en veckan och sen Ungdoms SM veckan efter, skoj! 

Ninja då? Jo.. Jag tror att detta uppehåll från "allvarlig tävlingsträning" gjort henne enormt gott. Hon får komma ut på plan göra enbart roliga saker och glänsa och gå bananas! Energi till max! Hon är alltid TAGGAD till max och har sån himla härlig attityd, underbart. Så himla kul att se! Kanske ställer vi upp på någon rolig tävling i sommar om energin håller i sig! Meeen, vi får se! Hon trivs nog rätt bra som det är :) 

Förövrigt - Ja, jag korrigerar mina hundar. Och ordet KORRIGERA betyder "rätta, förbättra, justera". För mig är ordet positivt, KAN vara negativt. Men i den träning jag pratar om ovan är det ett hjälpmedel för att underlätta för min hund. Kakan är en hund som förstärks av tydliga uppgifter. Ju enklare att förstå ju lättare att utföra. När jag korrigerar så påminner jag hunden om att "hoho va va de nu vi sa att vi skulle göra?".. I fallet ovan checkar jag ibland att inte korrigera, hittar hunden själv tillbaka eller själv söker rätt position mer vid störning - SCOORE. Ingen korrigering krävs och hunden får ofta en bättre attityd för att den vet vad det är jag vill. Det är min erfarenhet! Olika på olika HUNDAR och olika INDIVIDER och förare och SITUATION/MOMENT/BETEENDE, givetvis, men såhär tänker jag angående korrigering i den övningen jag just nu pysslar med och överlag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar