Om oss i flocken

söndag 17 november 2013

Royal Canin Naurse Academy

NU äntligen ska jag försöka sammanfatta lite av det som jag fick lära mig! Eller rättare sagt lite om min tankar såhär efteråt! Till att börja med så är jag enormt tacksam över att få möjligheten att åka på den här typen av utbildning! Två dagar i Luleå med späckat schema och föreläsningar om ledproblem, urinvägsproblem, övervikt, tandhälsa, hudproblem, mage/tarm, åldrande och tillväxt, mindre säljutbildning för veterinärfoder och nutrition over all.

Dag 1 började 3:30 för att sätta sig i bilen och åka från Umeå till Luleå. Tröttare än NÅGONSIN men väl framme kändes det helt klart värt! Ett härligt gäng på 20 personer plus våra tre föreläsare Jan "Janne" Svensson, Theresia Hansson och veterinären Annika Lindh.

Några grundläggande saker jag antecknade på första föreläsningen om nutrition och första introduktion.   (Mest hund men helgen handlade om både och.)


  • Att hunden gör av med mer energi när det är väldigt varmt. Något som kan vara bra att tänka på om man tävlar eller tränar en varm sommardag, eller på våren när varmen kommer väldigt snabbt. Kanske många redan gör men jag tänkte lite extra på de just då. Kanske för att inte glömma! 


  • Fett ger dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater.


  •  Står det färskt kött på din torrfoderpåse, så betyder det att det är INNAN tillagning. Och eftersom färskt kött innehållet 80% vatten så innebär det att efter tillagning är det bara 20% av "köttmängden" kvar.


  • En hund i arbete (stor fysisk påfrestning) kan göra av med upp till 4 gånger så mycket energi som en normal-aktiv. 


  • När du kolla på din foderpåse så är det lika viktigt att kolla ENERGIINNEHÅLL som fett och protein. (Förutom råvaror, men om man tittar i rent energisyfte). 


Detta är inte MINA tankar/åsikter och inte fakta som JAG tagit fram, så ni inte glömmer det ;) Däremot så är det information som jag tyckte var värd att spara som ni förstår..

Urinsten: Antecknade inte så mycket, mest för katt (eftersom problemet är så vanligt hos just katt). Inte så svårt att förstå och inget väldigt intressant som jag inte redan visste! Men intressant att veta vad som händer vid foderbyte till ett anpassat foder.

Allergier:

  • Ofta får man höra när att om en hund plötsligt börjar klia sig eller får utslag "det är förmodligen foderallergi..". Men, endast 10% av alla allergier hos hund och katt fodermedelsallergier. Bra att veta är att en hund INTE kan vara allergisk mot ett protein som den aldrig tidigare fått i sig. Så det är alltså inte så vanligt att hunden får en foderallergi vid foderbyte (om den inte tidigare ätit ett foder med samma ämne i som den nya allergin reagerar mot). Och en hund eller katt kan inte vara allergisk mot spannmål överlag, utan i så fall proteienet i spannmålet, detta är heller inte så speciellt vanligt som många tror (spannmåls-proteins-allergi). Det hunden blir allergisk mot är alltså specifika protein. Och kan alltså inte vara allergisk mot ett protein som den aldrig innan fått i sig. 
  • En hund eller katt kan INTE vara allergisk mot protein over all, alltså all form av protein samtidigt. 


  • För att kunna utesluta fodermedelsallergi måste man utesluta allt annat och sätta hunden/katten på en SÄKER proteinkälla - En helt ny. (Royal Canins Hypoallergenic innehåller protein utvunnet från FJÄDRAR tex.) 
  • Det tar ca 3 veckor för ny hud att bildas och därför tar det minst 3 veckor tills du kan se riktig effekt vid foderbyte av alla typer. 


Övervikt/ Ledproblem:

  • 1 av 3 hundar och katter är eller kommer under sitt liv i period/perioder vara överviktiga. 
  • Ett  av det vanligaste ledproblemet hos hund/katt är ARTROS. 1 av 5 hundar över ett år lider av ledproblem till stor del artros. 25-30% av ALLA hundar lider av ledproblem till stor del artros. 
  • 9 av 10 katter över 12 visar teckan på artros. 
  • Det viktigaste i första hand för en katt eller hund med artros är att hålla normalvikt. Första gå ner till normalvikt, då många av individerna med artros och andra ledproblem är övervikta. För att sedan underlätta kan man sätta hunden på ett foder anpassat för den här typen av problem. Du kan aldrig BOTA artros men bromsa och stanna, bland annat med hjälp av foder. (Vet inte om någon är intresserad av att veta vad ämnena heter som finns i dessa foder, men i så fall får ni gärna höra av er!)
  • Många utfodrar sina hundar/katter med grönläppadmussla, glukosamin och foder som innehåller EPA och DHA, här kommer lite info om hur lång tid det tar innan du kan/bör se resultat enbart utifrån dessa. 
  • Glukosamin - 4-10 veckor
  • Grönläppadmussla - 6-8veckor
  • EPA, DHA - 9-12 veckor
Mage/Tarm: 
Inser just här att jag bara anteckant olika symptom och kopplat dom till Royals många mage/tarm-foder!  Något jag kan skriva är väll att Royal erbjuder ett foder för känslig mage SOM hunden kan leva på hela livet, vilket inte alla andra vet.foder-leverantörer gör. 

Tillväxt: 
Ett av våra känsligaste områden. MEN, kort och gott..
  • Valpar/kattungar har ett högre energibehov.
  • Speciella behov av vissa aminosyror och fettsyror.
  • Dom har ett kortare tarm
  • Dom har en känsligare magtarmkanal och ett outvecklat matsmältningssystem.
Om man ska ge sin kattunge/hundvalp unge-mat eller det delade meningar om. Jag personligen skulle aldrig ge något annat än valpfoder. 
  • Valpfoder/kattungemat är snällare mot tarmen, mer lättsmält, innehåller korrekt kalciuminnehåll. 
  • Storvuxna raser behöver mer protein men var noga med att kolla så inte energiinehållet blir för högt. 
Det är inte bra att själv tillsätta kalcium i fodret till en hundvalp/kattunge som äter valpfoder. Valp och kattunge tar upp 50% av ALLT kalcium oavsett hur mycket/lite den får i sig. Jag som privatperson skulle aldrig försöka "mixtra" med det själv. Det kan också vara bra att veta att detta är ett kriterie för att få kalla sitt foder för valp eller kattungefoder - Ett korrekt kalcium innehåll. 
  • En valp/kattunge som är överviktig som liten har lättare att bli det som vuxen. 
Åldrande: 
  • 3 av 8 katter är över 8 år i England (Sverige anses vara likt). 
  • 90% av katter äver 12 lider av artros. 
  • En hund behöver mindre energi när den blir äldre, till skillnad från  katten som behöver mer.

Detta är ett väldigt känsligt ämne för många. Som säljare i butik får man lyssna många människor med många olika teorier.. Och även om alla säger att "Foder-leverantörerna" vänder på allt åt sin fördel.. Säkerligen, TILL VISS DEL. MEN dom stora foderföretag är också dom som har flest hökögon på sig, från alla håll. Plus att många av dom har samarbete med enormt stora forskningsinstitut och universitet. SÅ, försöker dom lura mig så FINE, det är dom här fodrena JAG ska sälja och skulle dom inte fungera så skulle dom aldrig få säljas, eller sälja! Inga är snabbare att "klaga" än en missnöjd kund, som tur är. Och glöm inte att detta inte är bara mina ord ni läser övan, utan anteckningar från föreläsningen! ;)

Har någon ytterligare frågor angående vet.foder eller foder över lag så feel free to ask! :) 
Jag säljer Eukanuba, Iams, Acana, Orijen, Roayal Canin (friskfoder och vet), Hill's (friskfoder och vet), Carnilove, Naturesprotaction, Ziwi Peak, ANF, Precept, Nutra Nuggets, Britt, Mush, Vom og hundemat, Klass och Lone Star. 








/Tinan

3 kommentarer:

  1. Låter väldigt kul och lärorikt. *avundsjuk* :)

    SvaraRadera
  2. Har också gått den :) två mkt bra dagar! Ha de bäst // Erica o mallinutten..

    SvaraRadera
  3. Vet du om det är möjligt att gå den utbildningen som privatperson (dvs. ej anställd inom zoofackhandeln), Tina? Har förvisso varit på diverse olika näringsrelaterade föreläsningar (inkl. av Royal Canin), men att få spendera två dagar så som ni gjorde hade (med risk att avslöja min "inre nörd") varit kul. :)

    Jag tror dock inte att jag skulle lära mig alltför mycket, men som man brukar säga... många droppar små.

    SvaraRadera