Om oss i flocken

tisdag 7 april 2015

7 april - SPÅR lydnad skydd

I lördags efter jobbet dundrade jag ner till Sollefteå till mamma och Affe. Behövde få andas lite och bolla idéer angående Kakans spår. Hade innan lagt ca 4 fältspår. Mellan 100-300m. Godisspår - godis i mellan var 5-10 steg. Sprang i väg i stegringsplanen (inte bara med längden...). Kan tillägga att jag innan detta lagt ett fåtal grus och asfaltsspår med godis i kanske mellan var 3-10 fotsteg... Detta med struktur och tänka före göra sen.. Inte min grej! SÅ jag kände att när jag nu väckt spårlusten i min hund måste jag skärpa mig lite. Eller mycket. 

Problemet då? Vad var problemet? Jo att jag upplevde att hon "tröttnade"/blev MÄTT. Blev ofokuserad och nonchalant. INTE likt Kakan. Hon går också gärna i någon av "kanterna" av spåret eller strax bredvid... Vände upp/kliver av spåret vid varje godis och var lite svajig..

Efter ett akutsamtal från spårmarkerna efter två skitspår så bytte vi taktik. NÄRINGSDEPÅER. Att istället för att dutta godisar i varje steg (eller hur tätt man lägger) så lägger man en liten hög med godis efter en viss sträcka. Varför detta? Jag har alltid känt att SPÅRNINGEN är viktig för mig och även om huuur många som helst lägger godisspår genom hela hundens liv och lyckas kanon så rimmar de inte med min egen filosofi - Men det är ju lätt att "göra som folk säger" när man inte känner att man kan själv. Jag vill att Kakan ska jobba utifrån mer spårlust och mindre utifrån sitt matintresse, om man kan formulera sig så. Efter en del bollande kom bi nämligen fram till att de var därför det till en början i spåren är mycket kamp i linan och sämre koncentration och fokus PGA av kampen givetvis och i slutet på spåret är hon mätt liksom. Hon här inte DE matintresset (som tex Ninja). 


Kunde inte låta bli att påvägen till Sollefteå lägga vårt första spår av denna variant. Fält, 50m med fyra depåer, 10m mellan varje. Över all förväntan! Betydligt mer samlad. Lägre tempo och bra respons vid depåerna. "Tid att andas/vila" liksom. 

När vi la första 2 spåren (50-60m långa med 10-15m mellan depåerna på golfbana, kort gräs) med Affe såg han att jag gick väldigt brett när jag gick ut mina spår. Själva spåret blir ju därför också brett, svårt att gå mitt i nått som är 40cm brett..... ;) 
Dom spåren gick också väldigt bra. Högt tempo till en början men jag lät henne gå på! Ofta sänker dom tempot självmant när dom inser att "nä såhär fort går de ju inte att hålla om jag ska HINNA spåra. Så efter 1-2 depåer så går hon själv ner i ett väldigt behagligt tempo.

På eftermiddagen la vi två spår till på en fotbollsplan. Ca 80-90m långt. Jag gick SMALT denna gång vilket skulle visa sig ge resultat! Samma lika som innan i övrigt. Kanonfina spår! Än en gång så är de dock jag som klantar till sista sträckan påsista spåret. Tappar bort slutet. Kan ju kanske låta HELT otroligt hur fan de är möjligt MEN jag lyckades. Så jävla "kul" ändå när man ser på filmen att hunden drar åt rätt håll hela tiden men jag håller emot för att hon ska fästa upp där JAG tror att spåret är. Skjut-mig-känslan. IMEN, som sagt bra med film! Och duktig hund! Hon började även lämna godis i depåerna för att spåra vidare, topp!

Dag två la vi på oklippt äng. 15m mellan depåerna och över ett dike. Denna gången la jag 1 godis i 2-3 fotsteg mitt emellan depåerna också. 
Kanonfina spår, lite knöligare underlag och mer vind men hon gick fint! Jättenöjd! Rysningar på känslan när man känner i linan hur hon går ner i tempo och in i koncentration! KUL! 

Gick ett snabbspår till innan vi åkte. Start, 25m utan godisar, depå! SUPER

Så vad exakt tar vi med oss från helgen? 

• Depåer is the shit! 
• Gå som en kvinna och håll ihop benen matte!
• Mindre godis mer hjärna och eget val tempo ger lägre tempo, mer koncentration och intensivare spårarbete! 
•  Strukturera upp din träning och skynda långsamt. 
• En jäkligt bra känsla! 

I lydnaden ska vi jobba med hjärntvätt av matten och sen har vi hittat en ny taktik som vi ska pröva! Känner mig positiv! 
Skyddet var kul att köra nu i helgen, man ser att hon var lite mer med på notorna och säker än sist! Hon växer mycket och trivs med att få balla ur lite ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar